Blog

Műfű karbantartás ősszel és télen.

Zöldműfű
2021.10.28 11:33

Mi a teendőnk télen a műfűvel?

Egy minőségi műfű télen is ugyanolyan szép és zöld, mint a nyári napsütéses hónapokban. 

Sokan a kertépítést tavaszra ütemezik, pedig ahogy eljön az ősz, a "téli álom ütemterv" is ugyanolyan fontos, mint a tavaszi.

Ilyenkor ősszel felkészítjük a talajt és a növényeket a hideg hónapokra. Megtörténik a betakarítás, téliesíthetjük a kertet és az udvart. A nem évelő növényeket behordjuk védettebb helyre, az évelőket visszavágjuk, ha szükséges.

A zöld műfű egyik legnagyobb előnye az, hogy gondozásmentes. Sokan épp ezért telepítik a kertbe. Egy jól megválasztott, minőségi műfű egész évben, tehát télen is ugyanolyan szépen tündököl a kertben, mint a kellemes nyári hónapokban. Felmerülhet a kérdés műfű vásárlás közben, hogy vajon télen nem lesz e baja a hó és a fagy hatására? A válasz határozottan az, hogy NEM.

Milyen feladatok várnak ránk ősszel egy műfüves kertben?

A műfű karbantartása télen sem nagy feladat ugyanúgy, ahogy nyáron sincs vele teendő. 
A műfüves kertben ősszel annyit kell tennünk, hogy a lehullott faleveleket leseperjük a műfű felületéről. Ehhez használhatunk lombseprűt és lombfújót is, utóbbival sokkal könnyebben és gyorsabban dolgozhatunk.

Ha vannak kerti bútorok a kertben a műfüvön, azokat tegyük védett helyre, ahol nem esik majd rá az eső és a hó.

A felsorolás itt véget is ért, ugyanis a műfűvel az ég világon semmi egyéb tennivalónk nincs. 

Miért előnyösebb a műfű?

Ősszel nem kell gyepszellőztetni, ellentétben a valódi fűvel. Ősszel az élő gyep öntözőrendszerét is el kell zárni, a köröket le kell engedni, tavasszal pedig kezdhetjük elölről a drága öntözőrendszer ellenőrzését és elindítását. Tavasszal költhetünk majd műtrágyára és ha kifoltosodott a fű, akkor fűmagra is.

A műfűvel azonban semmi dolgunk egész évben, leszámítva a néha-néha lombseprűzést, ha esetleg falevelek hullanak rá.

A műfű télen nem fagy meg és a hó ránehezedő súlya sem tesz kárt benne. Mivel a műfű fagyálló, a durva mínuszok miatt smem kell aggódni. A memóriaszálas műfű pedig azért jó, mert ha elolvad rajta a hó, a szálak felegyenesednek. Így nem is kell lelapátolni róla a havat, ha nem a közlekedő útvonalról van szó, mert nem kell félteni tőle a műfüvet.

A műfű telepítése akár kis, akár nagy területű kertről van szó, praktikus döntés. Iskolák, óvodák, vendégházak, sportpályák, focipályák, teniszpályák, esetében is jó döntést hozunk műfű telepítéssel.

Ha szeretnénk télen is szép zöld környezetben élni a sáros, latyakos kert és udvar helyett, válasszunk műfüvet.

A modern, minőségi és környezetbarát műfüvek előnyeiről bővebb információk IDE kattintva olvashatóak.