Blog

Az örökzöld, kiéghetetlen műfű milyen anyagból van?

Zöldműfű
2021.05.05 09:20

A műfű egy zseniális találmány. Modern korunk innovációi még mindig tudnak meglepetéseket okozni, pedig azt gondolnánk, már nincs tovább, már mindent kitaláltunk, felfedeztünk. Aztán jött a műfű, ami először 1965-ben jelent meg egy houstoni stadionban.

A műfű nagyon tartós. Örökzöld és 10 évig is újként pompázhat a kertekben. De milyen anyagból van? Mitől ilyen hosszú élettartamú? A műfű típusok eltérőek. Készülhetnek 100% PP és vegyes, PP-PE felhasználásával is.

A vegyes Polipropilén-Polietilén műfű két rétegből áll. Az alsó réteg polipropilén műanyag, amire a felső réteg, a polietilén fűszálak kapcsolódnak. A PP és a PE a világon a legelterjedtebb polimer műanyagok közé sorolható. Ez a mindkét anyag ellenáll a kopásnak és a szakadásnak.

A műfű gyártók, a műfű anyagát rendszeres vizsgálatoknak vetik alá. Például, folyamatosan nézik az élettartamát és az UV állóságot is. Az UV fény a legtöbb műanyagot elöregíti, a speciális műfüvet viszont ez nem érinti. Az UV rezisztencia a műfű használat elengedhetetlen tulajdonsága, ugyanis a legtöbb műfű kültérre van tervezve. Tehát, folyamatos napfény vizsgálat alá vonják a PP és PE anyagú műfüveket, ami során minimum 6000-20000 órát xenontestes besugárzás alá vonják őket. Ez idő alatt a műfű szálak anyagának szakítószilárdsága nem csökkenhet, 65 Celsius fokon mérve. Az ilyen tesztelt műfüvek ISO szabványú minősítést kapnak. Az UV állóságra is garanciát vállalnak a műfű gyártásával foglalkozó vállalatok. Viszont ezt nem években határozzák meg, hanem KLY értékben. Ez azért lényeges, mert földrészenként és országonként eltérő a napsugárzás erőssége. Ha például egy műfű UV garanciája 1000 KLY, az Magyarországon 10 évig jól viseli az UV sugárzást, de Ausztráliában már csak 4 évet bír.

A polipropilén és a polietilén egy nagyon sokoldalú felhasználásra alkalmas szintetikus anyag. Műfüvekből is több típus van. A műfű szálak lehetnek fibrilláltak és lehetnek monofil szálak. A fibrillált műfű, úgynevezett sodort szálakból áll. Az alacsony szálú műfű hátoldala úgynevezett noppos anyagú, ami azt jelenti, hogy a hátoldalon kis kúpszerű műanyagok vannak, amitől vízelvezető képessége megfelelő lesz. Az ilyen noppos hátoldalú műfű típus betonra, járólapra ajánlott, ahol nem lett rétegrend kialakítva.

A polipropilén és a polietilén műfű megbízható, világszínvonalú műfű. Hazánkban a holland és a belga műfüvek a legismertebbek, de Amerikában is rengeteg fantasztikus műfű létezik, amelyek szintén beszerezhetőek.