Blog

Műfű karbantartása télen. Mire kell figyelni?

Zöldműfű
2022.12.19 13:37
Műfű karbantartása télen. Mire kell figyelni?

A műfű egyik legismertebb tulajdonsága az, hogy nem igényel karbantartást. Mennyire igaz ez és mennyire kell odafigyelni rá télen?

A csodálatos műfű télen is meseszép arcát tudja mutatni. Télen is örökzöld, mint egy szép fenyőerdő. A zöld műfű főleg akkor igazán ámulatba ejtő, amikor némi hólepel hullik rá. A zöld és a fehér színek csodásan mutatnak együtt. Nem csak a karácsonyi hangulat szebb tőlük, hanem az egész téli időszak sokkal elviselhetőbb a látványuktól.

A műfű a kertben egész évben kiszolgál minket. Nyáron nem kell nyírni, télen nem kell óvni.

Az őszi lombhullás után eljött a tél és eljött a kérdés, hogy kell e bármit is tenni a műfű szőnyegünkkel kint a kertben, kint az udvaron? Amikor jönnek a fagyok, jön a hó, amik lehet, hogy nem kímélik a pázsitot.

Van egy jó hírem: a műfű télen sem igényel karbantartást.

Gyakran érkeznek hozzánk olyan kérdések, hogy le kell e takarítani télen a havat a műfűről, hogy a fagy kárt tud e okozni neki, vagy hogy lelapul e majd a hó súlyától, illetve bedohosodik-e a műfű a hólepel alatt?

Ezekre a kérdésekre természetesen egytől-egyig az a válaszom, hogy nem.

Szerencsére már a legtöbb modern műfű memóriaszálakkal készül, ami azt jelenti, hogy nem lapul le a hó súlya alatt sem. Ahogyan elolvad a hó, a műfű szálak szépen felegyenesednek. Semmi teendő nincs a műfűvel télen. Az első tavaszi kertimunka során aki nagyon szeretné, gereblyével felfrissítheti a műfüves területet, de ez el is hagyható.

A műfű nem fog bedohosodni a hóréteg alatt, hiszen nagyon jó vízelvezetéssel gyártják őket. A kis lyukacsos hátoldalnak köszönhetően pedig megkapja azt a szellőzést, ami szükséges ahhoz, hogy hamar megszáradjon.

A műfüvet csak abban az esetben kell megszabadítani a hótól, ha a közlekedést szolgálja. A dekorációs céllal telepített műfűvel, vagy a nem frekventált helyen lévő műfűvel semmi dolgunk nincsen télen. A havat le lehet lapátolni, vagy le is lehet róla seperni akkor, ha közlekedési felületről van szó. Nem kell aggódni attól, hogy a műfű szálacskák kijönnének, hisz nagyon jól vannak rögzítve.

A műfű és a sózás.

A téli síkosságmentesítést sokan sajnos még mindig sóval oldják meg, pedig a talajra és a növényekre nézve ez egyáltalán nem egészséges. A sószórás mentén lévő növények a só miatt nem fognak tudni elég vizet felvenni a talajból, így kiszáradnak. Sőt, a só a talajban lévő tápanyagokat is kiszorítja, károsítja a lábbeliket és a háziállatoknak sem a legkellemesebb a sós talaj.

Mit használj akkor a só helyett? Természetes anyagokat: faforgács, hamu, homok.

A fent említett dolgok a megfelelő rétegrend és a szakszerű műfű telepítéssel jönnek létre. A szigorú követelmények szerint előírt műfű telepítés feltétel ahhoz, hogy a műfű egész évben jól viselkedjen.