Blog

Mi a profi műfű lerakás titka?

Zöldműfű
2021.04.20 12:05

Annak, aki a kert komplett kialakításán, vagy csak szépítésén töpreng, bizonyára a műfű lerakás is az eszébe jutott. Ha a lerakásához, telepítéséhez viszont nem ért, vagy bizonytalanul kezdene bele a projektbe, van megoldás. Mégis belevágnál? Nézd meg mit kell hozzá tudni:

  • A profi műfű lerakás alapkelléke a minőségi műfű. Jó minőségű és szép, élethű műfű nélkül hiába van az szakszerűen telepítve, ha látványban fabatkát sem ér.
  • A profi műfű lerakás következő titka a biztos kéz és a szakértelem. Megfelelő tudás nélkül előfordulhat, hogy nem a kívánt végeredmény fog visszanézni ránk, amikor kiülünk a kertbe egy szép tavaszi reggelen kávézni. Ha nem azonos az illesztés, csúnya lesz a szálirány és ez csak egy lehetséges hiba a műfű lerakás során.
  • Ezeken kívül több tényező van még, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Például, hogy +8 Celsius fölött szabad csak nekikezdeni a műfű lerakásnak. Tudni kell, hogy milyen talajt kell előkészíteni, úgymond „megágyazni” a műfűnek. A tökéletes eredményhez tökéletes rétegrend kialakítására van szükség, különböző aláépítményekkel, kvarchomokkal, stb.
  • A műfűnek mindenképpen kell szegélyezés. E nélkül a műfű képes arra, hogy elcsúszik, a szegély viszont fixen tarja majd.
  • Tudni kell, hogy udvarra, erkélyre, teraszra fog e kerülni a műfű. Nem mindegy, hogy az alapja beton, vagy esetleg föld lesz. Tudni kell azt is, hogy milyen terhelést fog kapni a műfű. Közlekedünk e rajta például autóval, vagy csak a medence köré szeretnénk szép és esztétikus műfüvet és csak néha szaladgálunk majd rajta.
  • Tudni kell azt is, hogy melyik területre milyen műfű típust válasszunk. A műfű, mint a szőnyeg is, többféle lehet. Szőnyegből sem teszünk akármilyet a fürdőszobába és a konyhába sem. A műfűvel is ez e helyzet. Ha nem vagyunk elég tájékozottak a témában, akkor tanácsra lehet szükségünk. Más műfű fog kelleni egy étterem teraszára, más egy sportpályára és más a házunk udvarára.

Ha nem vagyunk biztosak a profi műfű telepítés lépéseiben, akkor mindenképpen bízzuk szakemberre a munkálatokat. Ezzel egyrészt a saját időnket takarítjuk meg, ami a mai világban nagyon nagy kincs, másrészt pedig biztosak lehetünk abban, hogy szép lesz a végeredmény.

A műfű lerakás sokszorosan megtérül anyagi szempontból és rengeteg szabad időt is kapunk majd cserébe egy műfüves kerttel. Gondolj csak bele. Felkelsz szombat reggel és nem kell fűnyírással kezdeni a hétvégét. Nem kell öntözni a gyepet, hogy az olyan szép lehessen, mint a szomszédé. A műfűvel lerakott kert örökzöld látvánnyal, kényelemmel, mindig rendezett környezettel ajándékoz meg hálául.