Blog

A műfű tisztítása

2022.06.02 09:43
A műfű tisztítása

A műfű tisztítása pillanatok alatt elvégezhető. Hogyan?

Túl vagy már a műfű telepítésen, vagy még most tervezed? A műfű tisztítás és takarítás hozzátartozik a gyönyörű, makulátlan kerthez, azonban nem mindegy, hogy egy egész napot, vagy 10 percet vesz el az életedből.

A valódi gyep rendbentartása lehet, hogy egy egész napot is elvesz. Ha minden héten füvet kell nyírni, márpedig ahhoz, hogy a kert tökéletesen szép legyen, szükségszerű a heti rendszerességű fűnyírás. De ha ezt az egy napot fűnyírás helyett azzal tölthetnéd, amivel szeretnéd, mi lenne az?

Miért töltenénk a hétvégéinket nyáron fűnyírással, öntözéssel, ha a műfű ezt a munkát levehetné a vállunkról? A műfű sok jót ad a családnak, de főleg rengeteg felszabadult időt, amit együtt tölthetünk. Egyik óriási előnye, hogy minimális időráfordítással lehet vele gyönyörű a kertünk

Lássuk, a műfű tisztítása miként történhet:

A műfű teraszon és kertben is csodás látványt nyújt, néha viszont fel kell frissíteni és a port eltávolítani róla. A műfű szálhosszúságától és típusától függően a teraszon felporszívózható, vagy leseperhető. Ha pedig nincs leragasztva, akkor ki is rázhatjuk, mint egy szőnyeget.

  • A műfű kertben pedig a területtől függ, milyen tisztítást és karbantartást igényel. Ha vannak fák, bokrok, cserjék, virágok és növények, akkor az elszáradt ágakat, lehullott faleveleket egyszerűen össze kell gereblyézni, vagy sepregetni.
  • Sajnos csapadék hiányában tapasztalhatjuk, mennyire poros tud lenni a terasz és az erkély. A műfű szőnyegen is összegyűlhet a por, amit slaggal pillanatok alatt el tudunk távolítani, hogy gyermekeink tiszta környezetben játszhassanak tovább a kertben. Egy kis vízzel való felfrissítis bármikor jót tesz a műfű szálaknak, amik zöldebbek és szebbek lesznek, ha a port és homokot letakarítjuk.
  • A műfű tisztítása csak kisállatok, kutyák, cicák tartásakor igényel nagyobb figyelmet, amikor odapiszkítanak. Ezt célszerű rögtön vízsugárral feltakarítani, vagy összeszedni, mintha csak egy köztéri parkban lennénk. Attól pedig nem kell tartani, hogy a háziállatok vizeletétől kisárgul a zöld műfű. A mai modern műfű szőnyegek ellenállóak.
  • A műfű tisztítása, takarítása céljából szoktak ajánlani ipari műfű karbantartó gépeket is. Ez azonban egy kisebb, családi udvarnál nem indokolt. Egy nagy sportpályán, focipályán, óvodák, iskolák udvarán a műfű nagyobb igénybevétele miatt már beszerezhető egy ilyen gép.
  • A műfű telepítéskor a vízelvezetésről gondoskodni kell. Megfelelő aláépítmény és tükör kialakításával szépen elvezetődik az esővíz, de ha nem lett erre odafigyelve, akkor egy nagyobb esőzés után leseperhetjük a vizet a műfű terítékről. 
  • A műfű szálirány szépsége is felfrissíthető olykor, ha kissé lelapultnak látnánk. Fűgereblyével pár perc alatt felborzolhatjuk és azonnal üde, friss kinézetű lesz.

Láthatjuk, hogy a műfű tisztítása egyáltalán nem nagy dolog és speciális eszközöket sem igényel.

Ha mégis bármilyen tanácsra, vagy segítségre lenne szükséged, hívj fel minket és legjobb tudásunk szerint segítünk.